Keuzeprogramma

Onderstaand treft u een overzicht van het keuzeprogramma, klik op de titel van de sessie voor meer informatie.  

Sessieronde 1

  • 2. Assessment voor Statushouders (breakoutzaal 1)
    in samenwerking met Gemeente Amsterdam

    De gemeente Amsterdam begeleidt statushouders zo snel mogelijk (daar waar mogelijk al in het asielzoekerscentrum) naar werk en/of opleiding, of als dat (nog) niet kan naar zorg/participatie. Deze ‘Amsterdamse Aanpak Statushouders’ is een programma met innovatieve voorzieningen en nieuwe werkwijzen. NOA en de gemeente Amsterdam hebben de Persoons Profiel Scan voor Vluchtelingen (PPS-V) ontwikkeld. Een assessment dat inzicht geeft in de persoonlijke eigenschappen, opleiding en werkervaring van statushouders. De uitkomsten geven inzicht in de capaciteiten en motivatie van de kandidaten. Inmiddels hebben bijna 2000 vluchtelingen uit diverse gemeenten in Nederland het assessment afgelegd.
    Remko van den Berg, directeur NOA
    Danira Janjac, planningscoördinator assessmenttraject gemeente Amsterdam
  • 3. Inzicht door onderzoek naar effectieve arbeidsmarkttoeleiding vluchtelingen (breakoutzaal 4)

    Onderzoek biedt onderbouwing voor wat wel en niet werkt, zowel voor het beleid als voor de uitvoering. Leden van het kennisplatform werk & inkomen werken aan kennisontwikkeling en kennisverspreiding, o.a. als het gaat om de inburgering en arbeidsmarkttoeleiding van statushouders. In deze interactieve sessie krijgen de deelnemers overzicht van wat reeds bekend is, welke onderzoeken lopen en wat er komt kijken bij dit onderzoek. We gaan in gesprek met de deelnemers over welke kennisvragen zij hebben, beleidsmatig en op praktisch uitvoerend niveau en welke prioriteit hebben. Tijdens deze sessie ontdekt u welke inzichten praktisch houvast kunnen geven bij activering en arbeidsmarkttoeleiding van vluchtelingen.
    Anneke van der Giezen, programmacoördinator ministerie van SZW
    Jeanine Klaver, manager onderzoek Regioplan Beleidsonderzoek
  • 5. Eerste stappen naar een succesvolle integratie (mijn Corpus)

    Hoe je met deze inzichten resultaten in de praktijk behaalt, heeft Maja Matosevic, gemeente Zaanstad, zelf ervaren. In een eerste pilot, heeft zij ervoor gezorgd dat door middel van het werken met de InCheck- inzichten 65% van de groep direct “in beweging” en actief met integratie bezig is! Hiermee wordt aangesloten bij de behoefte van de statushouders zelf. Het grootste deel van de statushouders wil immers zo snel mogelijk meedoen. In een open-setting worden de ervaringen van 3 casussen besproken zodat de praktische toepassing in de eigen organisatie duidelijk wordt. Dit alles vanuit de inzichten van de InCheck Methode, een screeningsinstrument om integratie van statushouders te bevorderen. Dat doet de methodiek door objectief inzicht te geven in, onder andere, persoonlijke stabiliteit, competenties, werkvoorkeuren en leerstijl. Met dit inzicht kunnen de professionals van organisaties als gemeenten, AZC’s en vluchtelingenwerk een goede inschatting maken met de statushouder welke stap naar integratie in de Nederlandse samenleving het meest past bij de persoonlijke situatie van de statushouder. Dit maatwerk levert snellere en beter passende integratie op.
    Marije Egberts, sector manager Sociale Zekerheid, L&D support
    Maja Matosevic, projectleider integratie en participatie vergunninghouders, Gemeente Zaandstad
  • 6. De bijdrage van het MBO aan de integratie van Nieuwkomers (breakoutzaal 2)

    Integratie in onze samenleving lukt het best als je aan die samenleving mee doet. Dat kan op verschillende manieren, een van die manieren is door een plek te hebben op de arbeidsmarkt. Een MBO instelling kan op verschillende manieren Nieuwkomers helpen hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Tijdens deze workshop zal voor verschillende doelgroepen Nieuwkomers worden aangegeven welke mogelijkheden er binnen een MBO instelling zijn. Maar ook zullen de belemmeringen worden benoemd en worden mogelijke oplossingen aangedragen. Een aantal instellingen zal vertellen welke trajecten zij aanbieden en op welke manier zij de problemen hebben opgelost.
    Mieke de Haan, beleidsadviseur vluchtelingen MBO Raad
    Marleen van Anken
    Kasper van Dijk, projectleider geïntegreerde trajecten Friesland College
  • 8A. Kansen vergroten in arbeidsparticipatie van vergunninghouders door versnelling aan te brengen (congreszaal B)
    Uit het WRR rapport 'Geen tijd te verliezen' bleek al de noodzaak om processen niet achtereenvolgens te doen, maar eerder en gelijktijdig te laten plaatsvinden. Wat kun je als gemeente doen om de versnelling richting participatie en integratie via onderwijs of werk te realiseren? In deze sessies 4 voorbeelden van hoe je als gemeente regie kunt voeren op de versnelling en een hoe je kunt zorgen voor een integrale doorlopende aanpak van participatie vanaf dag 1.

    8A. Apeldoorn - Haarlemmermeer
    Moderator: Arend Odé
    Lisenka Schmitz, Gemeente Apeldoorn
    Zuleyha Fokkens-Ozdemir, Gemeente Apeldoorn
    Beatrijs Aukema, Gemeente Haarlemmermeer
  • 9. Aan de slag in Alkmaar (breakoutzaal 3)

    Hoe zorg ik ervoor dat asielzoekers en statushouders in de opvang actief meedoen in onze gemeente? Hoe creëren we ontmoetingen tussen hen en onze andere inwoners? Hoe betrekken we hen bij bestaand vrijwilligerswerk? In deze workshop maakt u kennis met de aanpak van ‘Aan de Slag’. In samenwerking met nieuwkomers, het AZC, de gemeente en met lokale maatschappelijke organisaties helpt de lokale vrijwilligerscentrale AZC-bewoners aan vrijwilligerswerk. Deze succesvolle aanpak loopt al in 12 gemeenten, en wordt tot eind 2018 uitgebreid naar 25 gemeenten. De enthousiaste ervaringsdeskundigen uit Alkmaar vertellen hun ervaringen, en denken met u mee over hoe u hun tips & tricks in uw eigen werksituatie kunt toepassen.
    Annet Hartnack, projectleider integratie en participatie vergunninghouders Gemeente Alkmaar
    Elize Smal, senior adviseur 'Aan de Slag' Pharos
    Ellen Pals, projectleider 'Aan de Slag' Vrijwilligerscentrale
    Ali Al-Sheikh, begeleider project 'Aan de Slag'
  • 12. Actief betrekken van statushouders: een kans! (penthouse)

    Activering, participatie en gezondheid van statushouders zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het hebben van (vrijwilligers)werk maakt een wezenlijk verschil in welbevinden en alleen in goede gezondheid kun je een bijdrage leveren aan de samenleving. Hoe kun je als gemeente toewerken naar een integrale aanpak op dit terrein en dit ontwikkelen mét statushouders zelf? In het ‘Ondersteuningsprogramma gezondheid statushouders’ werken we met een landelijke poule van sleutelpersonen. Statushouders worden betrokken bij overleggen met lokale partners, de ontwikkeling van interventies en ondersteuning bij voorlichting. Tijdens deze workshop wisselen we ervaringen en praktijkvoorbeelden uit en krijgt u zicht op hoe statushouders actief kunnen worden betrokken in uw gemeente.
    Inge Goorts, senior Projectleider/ Adviseur Kennisdelingsprogramma Gezondheid en Vitaliteit Vluchtelingen, Pharos
    Karlijn Hoondert, regiocoördinator Gezondheid Statushouders Gelderland-Zuid
    Dieteke Tamminga, voorlichter GGD Gelderland-Zuid



Sessieronde 2

  • 1. Vluchtelingen Investeren in Participeren in Rivierenland (breakoutzaal 3)

    De VIP aanpak is gericht op het bevorderen van participatie van statushouders op de arbeidsmarkt. VIP begeleidt statushouders bij dat proces door middel van groepstrainingen, persoonlijke begeleiding, coaching en een praktijkervaringsplek om de kansen op werk te vergroten. Maatwerk staat in de aanpak centraal. Tijdens deze sessie gaan we in op wat de VIP aanpak inhoudt. Hoe is de samenwerking tussen VluchtelingenWerk en de Werkzaak Rivierenland? En hoe is de samenwerking met werkgevers? Wat gaat goed? Wat hebben we geleerd en wat willen we nog verder ontwikkelen?
    Melissa Cooke, projectleider VIP VluchtelingenWerk Oost-Nederland
    Muhammad Abla, werkzaak Rivierenland
    Vanessa Timmer-Elias, regio-coördinator arbeidsmarktregio Rivierenland

     

  • 4. MaatWERK een best practice voor een kansrijke toekomst (breakoutzaal 2)

    Voor vluchtelingen die in het land van herkomst opgeleid werden of werkten als ingenieur, zette het UAF samen met bouwbedrijf Dura Vermeer en de Hogeschool Rotterdam een tweejarig leerwerktraject op. De combinatie van werken en leren in Nederland leidt tot werkervaring als BIM-ingenieur, een kwalificatie waar veel vraag naar is op de arbeidsmarkt. Bij deze workshop wordt dieper ingegaan op de do’s en don’ts in de opzet en vormgeving van dit traject. Ook wordt weergegeven welke aanpassingen deelnemende partijen dienden te maken in bestaande structuren om maatwerkmogelijkheden te creëren.
    Michael Ogubai, projectleider Corporate Partnerships UAF
    Alfred Boot, directeur HR Dura Vermeer Groep NV
    Chantal van der Putten, coördinator taalbeleid en studiesucces
  • 7. Van status naar startkwalificatie (breakoutzaal 4)

    Een deel van de statushouders is gebaat bij het volgen van een mbo-opleiding, om zo een passende startkwalificatie te behalen en met perspectief de arbeidsmarkt op te gaan. Na het verkrijgen van een verblijfstatus kan dit traject worden ingezet. Dit traject kent verschillende fasen en onderdelen, waarop de inburgeringswet en participatiewet van invloed zijn. Hoe kun je deze fasen optimaal op elkaar aan laten sluiten, zodat vergunninghouders zo snel en efficiënt mogelijk een passende startkwalificatie kunnen behalen en welke (voorliggende) voorzieningen en instrumenten kun je hierbij gebruiken?.
    Elwine Halewijn, projectmanager Dutch L2 / teammanager ITTA
    Bas Schuiling, zelfstandig consultant Bas Schuiling Consultancy BV
  • 8B. Kansen vergroten in arbeidsparticipatie van vergunninghouders door versnelling aan te brengen (congreszaal B)
    Uit het WRR rapport 'Geen tijd te verliezen' bleek al de noodzaak om processen niet achtereenvolgens te doen, maar eerder en gelijktijdig te laten plaatsvinden. Wat kun je als gemeente doen om de versnelling richting participatie en integratie via onderwijs of werk te realiseren? In deze sessies 4 voorbeelden van hoe je als gemeente regie kunt voeren op de versnelling en een hoe je kunt zorgen voor een integrale doorlopende aanpak van participatie vanaf dag 1.

    8B. Den Haag - Utrecht
    Catrien Smit, Gemeente Den Haag
    Jorinde Hof, Gemeente Utrecht

  • 10. Kansen en uitdagingen in de schoonmaakbranche (breakoutzaal 1)

    Eind 2015 zocht Asito contact met WSP Zeeuws Vlaanderen in verband met werving van personeel voor de locatie Droomparken in Breskens. Door dit gezamenlijk op te pakken zijn uiteindelijk in het eerste jaar 4 inburgeraars gestart als parttime schoonmaker naast de inburgering. Hierbij kwamen een aantal uitdagingen op ons pad die we alleen konden slechten door dit gezamenlijk op te pakken. Door te denken vanuit de inburgeraar en respect te hebben voor ieders belemmeringen is het gelukt deze weg te nemen. Dit heeft geresulteerd in het omzetten van de pilot in 2016 naar een samenwerking in 2017. De bezwaren zijn weggenomen en een best practice is opgesteld. 8 inburgeraars gaan ook dit jaar 7 maanden aan de slag naast hun inburgering. Hoe we als partijen tot elkaar zijn gekomen, welke belemmeringen we weg moesten nemen en hoe we onze uitdagingen met elkaar bespreekbaar maakten vertellen we je graag tijdens de workshop op 20 april a.s.
    Ronald de Back, coördinator Werkservicepunt Zeeuws-Vlaanderen
    Leonore Nieuwmeijer, specialist inclusiviteit Asito
  • 11. COA en Divosa, participatie vanaf dag 1 (mijn Corpus)

    Vroege integratie en participatie start met een kansrijke koppeling door het COA van de vergunninghouder aan een gemeente waar hij komt te wonen. Hierbij wordt nu ook rekening gehouden met zaken zoals werkervaring, gevolgde opleidingen en ambities van de vergunninghouder.
    Als een bewoner op een COA-locatie binnenkomt, gaat hij direct aan de slag met zijn toekomst. Vanaf dag 1 is er aandacht voor taal, het opbouwen van een sociaal netwerk en de toeleiding naar vrijwilligerswerk, betaald werk en/of onderwijs. Hierin trekt het COA samen op met onder andere de gemeenten. Hierbij is het ook belangrijk om een bewoner vanuit de COA-opvang goed over te dragen naar de gemeente (‘warme overdracht’) zodat een doorlopende leer- en of participatielijn kan ontstaan. Gemeenten krijgen hiermee de kans om versnelling aan te brengen op het integratie en participatieproces middels scholing en werk van de vergunninghouder. Hiervoor worden steeds meer integrale trajecten opgestart .In deze sessie gaan we mede aan de hand van goede voorbeelden en scherpe stellingen in op al deze aspecten van een vroege integratie en participatie van vergunninghouders.
    Sjef van Grinsven, beleidsadviseur Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers
    Saskia Hinrichs, beleidsadviseur bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)
    Lilian Grimbergen, projectcoördinator bij Divosa
  • 12. Actief betrekken van statushouders: een kans! (penthouse)

    Activering, participatie en gezondheid van statushouders zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het hebben van (vrijwilligers)werk maakt een wezenlijk verschil in welbevinden en alleen in goede gezondheid kun je een bijdrage leveren aan de samenleving. Hoe kun je als gemeente toewerken naar een integrale aanpak op dit terrein en dit ontwikkelen mét statushouders zelf? In het ‘Ondersteuningsprogramma gezondheid statushouders’ werken we met een landelijke poule van sleutelpersonen. Statushouders worden betrokken bij overleggen met lokale partners, de ontwikkeling van interventies en ondersteuning bij voorlichting. Tijdens deze workshop wisselen we ervaringen en praktijkvoorbeelden uit en krijgt u zicht op hoe statushouders actief kunnen worden betrokken in uw gemeente.
    Inge Goorts, senior Projectleider/ Adviseur Kennisdelingsprogramma Gezondheid en Vitaliteit Vluchtelingen, Pharos
    Karlijn Hoondert, regiocoördinator Gezondheid Statushouders Gelderland-Zuid
    Dieteke Tamminga, voorlichter GGD Gelderland-Zuid

In samenwerking met: